Sav-bázis diéta

A szervezetünk is hálás, ha néhány kilóval könnyebb és egy kicsivel aktívabbak vagyunk. Egy enyhe méregtelenítéssel a test újra egyensúlyba hozható, a természetben végzett több mozgással pedig a jó közérzet is hamarosan helyreáll.
Sav-bázis diéta

Az egészség a bélben kezdődik.
A bázikus táplálkozás az alapja a méregtelenítési folyamatoknak. Egyes elméletek szerint – például Ralf Moll böjtszakértő szerint – ha valaki nem tud lefogyni, az annak is lehet az oka, hogy a teste túl van savasodva. Először a sav-bázis egyensúlyt kell helyreállítani, csak ezután indul be igazán a zsírégetés.

A savasító ételek – például sok hús, tejtermékek, gabonafélék – valamint pszichés stressz a szervezet pufferrendszereinek túlterheléséhez vezethet. A savasodás és e rendszerek túlterhelése hosszú távon akár krónikus betegségeket is okozhat, például reumát, allergiákat vagy neurodermitiszt (atópiás dermatitiszt).


A savasodás elkerülése

A sav-bázis diéta célja a savasodás csökkentése és a bázikus élelmiszerek hangsúlyozása. Első lépésként gyakran ajánlott a bélrendszer megtisztítása, gyulladáscsökkentés, a bélflóra megerősítése és az egyensúly helyreállítása. A bázikus táplálkozás az egyik legismertebb módja a bélrendszer regenerálásának, ezért gyakran böjtkúrák kiegészítéseként is ajánlják.

A bázikus ásványi anyagok, mint például a magnézium, kálium vagy a nyomelemek – mint a cink – támogatják az egyensúly fenntartását. Különösen fontosak még a kalcium, a szelén, a réz és a cink, amelyek a kötőszövet, haj és körmök egészségéhez is hozzájárulnak.


Miből áll a sav-bázis diéta?

Az élelmiszerek besorolhatók savképző vagy bázisképző kategóriába – nem az ízük, hanem a szervezetben történő lebomlásuk során képződő anyagok alapján. Az egyensúly kulcsfontosságú a szervezet működéséhez.

A savképző ételek főként fehérjedús termékek (hús, tejtermék, gabona), a túl sok belőlük túlsavasodáshoz vezet. Először a sav-bázis háztartást kell helyreállítani – csak ezután indul be a zsírégetés.


Engedélyezett ételek

A sav-bázis diétában zöldségek és gyümölcsök minden fajtája ajánlott. A citrom is bázisképző! Ugyanez igaz a burgonyára, rizsre, friss fűszernövényekre és bizonyos olajokra (len-, olíva-, repceolaj). A hús és a hal savképző, ezért csak ritkán szerepelhet az étrendben. A friss tej semleges. A kávé, fekete tea és alkohol savasítanak.

Kerülni kell az erősen savképző ételeket, mint a fehér kenyér és a húsfélék, bár nem kell őket teljesen elhagyni, ha a többi étel jól kiegyensúlyozza őket. Például a retek, uborka vagy zöld saláta jó ellensúlyt jelenthet.


AJÁNLOTT ÉLELMISZEREK A SAV-BÁZIS DIÉTÁBAN:

  • Zöldség

  • Gyümölcs

  • Diófélék és magvak

  • Len-, olíva- és repceolaj

  • Burgonya

  • Rizs

Köszönjük a 30felett.hu és Tiszaktív szerkesztőségének segítségét a cikk elkészültében!

Kapcsolódó cikkek

Menopauza

Menopauza

A hirtelen és erős izzadás szokatlan változás és verejtékes kihívás.

Amikor csíp… hólyaghurut, hólyaggyulladás

Amikor csíp… hólyaghurut, hólyaggyulladás

Hólyaggyulladás esetén vizeléskor égő fájdalom jelentkezhet. Ez sok esetben növényi kivonatokkal enyhíthető.

Szemszárazság és a Sicca-szindróma

Szemszárazság és a Sicca-szindróma

A hormonok szabályozzák az életünket. A szem a legnagyobb érzékenységgel rendelkező szervünk.