Sav-bázis diéta

Az egészség a bélben kezdődik.
A bázikus táplálkozás az alapja a méregtelenítési folyamatoknak. Egyes elméletek szerint – például Ralf Moll böjtszakértő szerint – ha valaki nem tud lefogyni, az annak is lehet az oka, hogy a teste túl van savasodva. Először a sav-bázis egyensúlyt kell helyreállítani, csak ezután indul be igazán a zsírégetés.
A savasító ételek – például sok hús, tejtermékek, gabonafélék – valamint pszichés stressz a szervezet pufferrendszereinek túlterheléséhez vezethet. A savasodás és e rendszerek túlterhelése hosszú távon akár krónikus betegségeket is okozhat, például reumát, allergiákat vagy neurodermitiszt (atópiás dermatitiszt).
A savasodás elkerülése
A sav-bázis diéta célja a savasodás csökkentése és a bázikus élelmiszerek hangsúlyozása. Első lépésként gyakran ajánlott a bélrendszer megtisztítása, gyulladáscsökkentés, a bélflóra megerősítése és az egyensúly helyreállítása. A bázikus táplálkozás az egyik legismertebb módja a bélrendszer regenerálásának, ezért gyakran böjtkúrák kiegészítéseként is ajánlják.
A bázikus ásványi anyagok, mint például a magnézium, kálium vagy a nyomelemek – mint a cink – támogatják az egyensúly fenntartását. Különösen fontosak még a kalcium, a szelén, a réz és a cink, amelyek a kötőszövet, haj és körmök egészségéhez is hozzájárulnak.
Miből áll a sav-bázis diéta?
Az élelmiszerek besorolhatók savképző vagy bázisképző kategóriába – nem az ízük, hanem a szervezetben történő lebomlásuk során képződő anyagok alapján. Az egyensúly kulcsfontosságú a szervezet működéséhez.
A savképző ételek főként fehérjedús termékek (hús, tejtermék, gabona), a túl sok belőlük túlsavasodáshoz vezet. Először a sav-bázis háztartást kell helyreállítani – csak ezután indul be a zsírégetés.
Engedélyezett ételek
A sav-bázis diétában zöldségek és gyümölcsök minden fajtája ajánlott. A citrom is bázisképző! Ugyanez igaz a burgonyára, rizsre, friss fűszernövényekre és bizonyos olajokra (len-, olíva-, repceolaj). A hús és a hal savképző, ezért csak ritkán szerepelhet az étrendben. A friss tej semleges. A kávé, fekete tea és alkohol savasítanak.
Kerülni kell az erősen savképző ételeket, mint a fehér kenyér és a húsfélék, bár nem kell őket teljesen elhagyni, ha a többi étel jól kiegyensúlyozza őket. Például a retek, uborka vagy zöld saláta jó ellensúlyt jelenthet.
AJÁNLOTT ÉLELMISZEREK A SAV-BÁZIS DIÉTÁBAN:
Zöldség
Gyümölcs
Diófélék és magvak
Len-, olíva- és repceolaj
Burgonya
Rizs
Köszönjük a 30felett.hu és Tiszaktív szerkesztőségének segítségét a cikk elkészültében!