Sav-bázis diéta

A szervezetünk is hálás, ha néhány kilóval könnyebb és egy kicsivel aktívabbak vagyunk. Egy enyhe méregtelenítéssel a test újra egyensúlyba hozható, a természetben végzett több mozgással pedig a jó közérzet is hamarosan helyreáll.
Sav-bázis diéta

Az egészség a bélben kezdődik.
A bázikus táplálkozás az alapja a méregtelenítési folyamatoknak. Egyes elméletek szerint – például Ralf Moll böjtszakértő szerint – ha valaki nem tud lefogyni, az annak is lehet az oka, hogy a teste túl van savasodva. Először a sav-bázis egyensúlyt kell helyreállítani, csak ezután indul be igazán a zsírégetés.

A savasító ételek – például sok hús, tejtermékek, gabonafélék – valamint pszichés stressz a szervezet pufferrendszereinek túlterheléséhez vezethet. A savasodás és e rendszerek túlterhelése hosszú távon akár krónikus betegségeket is okozhat, például reumát, allergiákat vagy neurodermitiszt (atópiás dermatitiszt).


A savasodás elkerülése

A sav-bázis diéta célja a savasodás csökkentése és a bázikus élelmiszerek hangsúlyozása. Első lépésként gyakran ajánlott a bélrendszer megtisztítása, gyulladáscsökkentés, a bélflóra megerősítése és az egyensúly helyreállítása. A bázikus táplálkozás az egyik legismertebb módja a bélrendszer regenerálásának, ezért gyakran böjtkúrák kiegészítéseként is ajánlják.

A bázikus ásványi anyagok, mint például a magnézium, kálium vagy a nyomelemek – mint a cink – támogatják az egyensúly fenntartását. Különösen fontosak még a kalcium, a szelén, a réz és a cink, amelyek a kötőszövet, haj és körmök egészségéhez is hozzájárulnak.


Miből áll a sav-bázis diéta?

Az élelmiszerek besorolhatók savképző vagy bázisképző kategóriába – nem az ízük, hanem a szervezetben történő lebomlásuk során képződő anyagok alapján. Az egyensúly kulcsfontosságú a szervezet működéséhez.

A savképző ételek főként fehérjedús termékek (hús, tejtermék, gabona), a túl sok belőlük túlsavasodáshoz vezet. Először a sav-bázis háztartást kell helyreállítani – csak ezután indul be a zsírégetés.


Engedélyezett ételek

A sav-bázis diétában zöldségek és gyümölcsök minden fajtája ajánlott. A citrom is bázisképző! Ugyanez igaz a burgonyára, rizsre, friss fűszernövényekre és bizonyos olajokra (len-, olíva-, repceolaj). A hús és a hal savképző, ezért csak ritkán szerepelhet az étrendben. A friss tej semleges. A kávé, fekete tea és alkohol savasítanak.

Kerülni kell az erősen savképző ételeket, mint a fehér kenyér és a húsfélék, bár nem kell őket teljesen elhagyni, ha a többi étel jól kiegyensúlyozza őket. Például a retek, uborka vagy zöld saláta jó ellensúlyt jelenthet.


AJÁNLOTT ÉLELMISZEREK A SAV-BÁZIS DIÉTÁBAN:

  • Zöldség

  • Gyümölcs

  • Diófélék és magvak

  • Len-, olíva- és repceolaj

  • Burgonya

  • Rizs

Köszönjük a 30felett.hu és Tiszaktív szerkesztőségének segítségét a cikk elkészültében!

Kapcsolódó cikkek

Amikor csíp… hólyaghurut, hólyaggyulladás

Amikor csíp… hólyaghurut, hólyaggyulladás

Hólyaggyulladás esetén vizeléskor égő fájdalom jelentkezhet. Ez sok esetben növényi kivonatokkal enyhíthető.

Szemszárazság és a Sicca-szindróma

Szemszárazság és a Sicca-szindróma

A hormonok szabályozzák az életünket. A szem a legnagyobb érzékenységgel rendelkező szervünk.

Menopauza

Menopauza

A hirtelen és erős izzadás szokatlan változás és verejtékes kihívás.